Θερμοκρασία σώματος: Ποιο είναι το νέο φυσιολογικό;

Θερμοκρασία σώματος: Ποιο είναι το νέο φυσιολογικό;

Μια πρόσφατη ανάλυση των τάσεων της θερμοκρασίας δείχνει ότι η μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος έχει μειωθεί από τον 19ο αιώνα λόγω φυσιολογικών αλλαγών.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης επισημαίνουν επίσης τις πιθανές αιτίες αυτών των αλλαγών. Οι περισσότεροι από εμάς παίρνουν τις θερμοκρασίες μας μόνο όταν ανησυχούμε ότι έχουμε πυρετό , ως αποτέλεσμα λοίμωξης ή κρυολογήματος, για παράδειγμα. Αλλά η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να υποδηλώνει και να επηρεάζεται από πολλούς άλλους παράγοντες:

  • Οι συνήθειες του τρόπου ζωής,
  • η ηλικία και
  • η θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας διασκορπίζει τη θερμότητα.

Η θερμοκρασία του σώματος είναι επίσης δείκτης μεταβολικής υγείας

Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς της νέας μελέτης εξηγούν ότι η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος δείχνει μεταβολικό ρυθμό, τον οποίο ορισμένοι έχουν συνδέσει με τη μακροζωία και το μέγεθος του σώματος. Ποια είναι λοιπόν η φυσιολογική μας θερμοκρασία σώματος;

Το 1851, ένας Γερμανός γιατρός που ονομάζεται Carl Reinhold August Wunderlich ερεύνησε 25.000 ανθρώπους σε μια πόλη και διαπίστωσε ότι οι 37 ° C είναι η τυπική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, πρόσφατες αναλύσεις και έρευνες δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία του σώματος είναι τώρα χαμηλότερη. Για παράδειγμα, μια μελέτη περισσότερων από 35.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδόν 250.000 μετρήσεις θερμοκρασίας διαπίστωσε ότι οι 36,6 ° C είναι η μέση στοματική θερμοκρασία.

Θα μπορούσε αυτή η ασυμφωνία να είναι αποτέλεσμα αλλαγών στα εργαλεία μέτρησης; Ή, τα νέα ευρήματα αντικατοπτρίζουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής και την καλύτερη συνολική υγεία;

Ο Myroslava Protsiv, τότε στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών και γεωγραφικής ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν να ερευνούν. Η ομάδα υπέθεσε ότι «οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στη θερμοκρασία μεταξύ του 19ου αιώνα και σήμερα είναι πραγματικές και ότι η αλλαγή με την πάροδο του χρόνου παρέχει σημαντικές φυσιολογικές ενδείξεις για μεταβολές στην ανθρώπινη υγεία και τη μακροζωία από τη Βιομηχανική Επανάσταση».

Αρθροσκόπηση, Αρθροπλαστική

Μελέτη ιστορικών τάσεων στη θερμοκρασία του σώματος

Για να δοκιμάσουν την υπόθεσή τους, οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες από τρία σύνολα δεδομένων:

  1. Τα πρώτα περιελάμβαναν δεδομένα από το 1862-1930 που ελήφθησαν από βετεράνους του Στρατού της Ένωσης για τον Εμφύλιο Πόλεμο.
  2. Το δεύτερο σύνολο δεδομένων προήλθε από την Έρευνα Εξετάσεων Υγείας και Διατροφής Ι των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία πραγματοποιήθηκε από το 1971-1975.
  3. Το τρίτο σύνολο δεδομένων προήλθε από το περιβάλλον ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων του Stanford Translational Research, το οποίο περιέχει δεδομένα από άτομα που έλαβαν υγειονομική περίθαλψη μέσω του Στάνφορντ μεταξύ 2007 και 2017.

Συνολικά, οι επιστήμονες είχαν πρόσβαση σε 677.423 μετρήσεις θερμοκρασίας, τις οποίες ενσωματώθηκαν, σχηματίζοντας ένα μοντέλο αλλαγής με την πάροδο του χρόνου.

Η νέα κανονική θερμοκρασία του σώματος είναι πιο δροσερή

Μερικά από τα ευρήματα των ερευνητών περιλαμβάνουν:

  • Η θερμοκρασία του σώματος των ανδρών σήμερα είναι, κατά μέσο όρο, 0,59 ° C χαμηλότερη από εκείνη των ανδρών που γεννήθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα.
  • Ομοίως, η θερμοκρασία του σώματος των γυναικών μειώθηκε κατά 0,32 ° C από το 1890 έως σήμερα.
  • Συνολικά, η ανάλυση διαπίστωσε μείωση κατά 0,03 ° C στη μέση θερμοκρασία με κάθε δεκαετία.

Για να ελέγξει αν οι μειώσεις προέρχονταν από την πρόοδο της τεχνολογίας του θερμομέτρου, ο Protsiv και η ομάδα εξέτασαν αλλαγές εντός συνόλων δεδομένων, υποθέτοντας ότι οι γιατροί σε κάθε ιστορική περίοδο χρησιμοποιούσαν γενικά τους ίδιους τύπους θερμομέτρων. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης εντός συνόλων δεδομένων αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στα συνδυασμένα δεδομένα.

«Η θερμοκρασία μας δεν είναι αυτό που πιστεύουν οι άνθρωποι», λέει η Δρ Julie Parsonnet, καθηγήτρια ιατρικής, έρευνας υγείας και πολιτικής, και η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης.

Τι προκάλεσε τη μείωση της θερμοκρασίας μας; Γιατί λοιπόν άλλαξε η μέση θερμοκρασία σώματος; «Φυσιολογικά, είμαστε απλά διαφορετικοί από αυτό που ήμασταν στο παρελθόν», λέει ο Δρ. Parsonnet. «Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε έχει αλλάξει, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας στα σπίτια μας, της επαφής μας με μικροοργανισμούς και της τροφής στην οποία έχουμε πρόσβαση».

«Όλα αυτά τα πράγματα σημαίνουν ότι, αν και σκεφτόμαστε τα ανθρώπινα όντα σαν να είμαστε μονομορφικά και να είμαστε τα ίδια για όλη την ανθρώπινη εξέλιξη, δεν είμαστε οι ίδιοι. Στην πραγματικότητα αλλάζουμε φυσιολογικά. "

Επιπλέον, ο Δρ. Parsonnet πιστεύει ότι ο μέσος μεταβολικός ρυθμός, που δείχνει πόσο ενέργεια χρησιμοποιεί το σώμα μας, έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η μείωση θα μπορούσε να προκύψει από τη μείωση της φλεγμονής.

«Η φλεγμονή παράγει κάθε είδους πρωτεΐνες και κυτοκίνες που αυξάνουν το μεταβολισμό σας και αυξάνουν τη θερμοκρασία σας», λέει.

Τέλος, ο κλιματισμός και η θέρμανση είχαν ως αποτέλεσμα μια πιο συνεπή θερμοκρασία περιβάλλοντος, καθιστώντας περιττή την κατανάλωση ενέργειας για τη διατήρηση της ίδιας θερμοκρασίας σώματος.

2966 Comments